Vårt hållbarhetsarbete
Hållbarhet. Vad kan vara viktigare?
Sedan 2013 har vi bakat helt fossilfritt. Redan 1953 började vi värma upp bageriet med återvunnen värme från ugnarna. Hos oss är hållbarhet ju en tradition sedan vår familj började baka knäckebröd i början på 1800-talet. Det handlar ju om vad vi lämnar efter oss till våra barn, eller hur?
Hållbarhet är vår tradition
För att sex generationer bagare en dag ska kunna bli sju, och sen åtta, nio och tio är hållbarhet en viktig tradition för oss. För att du och vi ska må bra bakar vi precis som vår gammelfarmorsmormor Jacobs Karin bara med naturliga ingredienser, vatten från egen källa och aldrig mer än vad naturen ger oss. För oss handlar allt om vad vi lämnar efter oss till våra barn.
Redan 1953 började vi värma upp bageriet och varmvattnet med återvunnen värme från ugnarna och sedan 2013 bakar vi enbart med förnybar energi – i Dalarna har vi fantastisk natur och därför kan vi driva hela bageriet med vind och vattenkraft från naturen runt omkring oss. Värmen hålls kvar inne i bageriet genom att väggarna byggts dubbelt så tjocka.
Som familjeföretag tittar vi inte på kvartalsekonomi – vi tittar på sekel. Energideklarationer har vi haft sedan 1980-talet och på förpackningarna går det att läsa brödens klimatavtryck. I klimatavtrycket ingår allt. Från tillverkningen av gödsel för åkrarna, kablarna som leder strömmen till vårt bageri, energin för att göra pappret till våra förpackningar, bränslet till traktorerna, lastbilarna…ja, du fattar – allt du behöver för att kunna göra ett klimatsmart val i butiken.


Ännu högre krav än vad vi behöver
I Sverige är kraven på lantbruk högt ställda, men Leksands Knäckebröd ställer ännu högre krav.
Råg är utmanande i sig att odla. Om det regnar vid fel tillfälle kan skörden gå fel, och då går det inte att göra bra mjöl av den, rågen blir djurfoder i stället. Leksands Knäckebröd använder bara svenskt spannmål. Rågen, som är basingrediensen i de flesta av våra knäckebröd har som mest rest 34 mil. Vi arbetar tillsammans med bönderna och ställer högre krav på dem än världens hårdast kontrollerade jordbruk, nämligen det svenska. Även all annan spannmål är så närodlad som möjligt så att vi får korta transporter och minskar miljöpåverkan samtidigt som vi stödjer de lokala bönderna.
Leksands Knäckebröd köper bara spannmål med ursprungsmärkningen ”Från Sverige”, vilket innebär att odlarna följer den svenska strikta lagstiftningen. Vi använder oss aldrig av tillsatser eller bagerihjälpmedel. De få ingredienser som står på förpackningen är det som verkligen är i.
Vår hållbarhetsresa

1953
Första värmeväxlaren installeras.

1982
Alla investeringar görs med livscykelanalys.

1997
Leksands Knäckebröd blir miljöcertifierade.

2013
Bageriet blir helt fossilfritt.

2021
Vi introducerar klimatberäkning på vårt knäckebröd.
Spill från deg och bröd tas till vara
Vad betyder lövet på förpackningen?
På de flesta av våra knäckebröd finns det ett “löv” som talar om hur mycket koldioxidekvivalenter (CO2e) som ett sådan paket har skapat. Alltså samtliga växthusgaser omräknade till den effekt koldioxid har på klimatet, från åker till butik.
Vilket för vårt blåa normalgräddade knäcke är 0,42 kg. Och då har vi räknat in allt. Från tillverkningen av gödsel för åkrarna, kablarna som leder strömmen till vårt bageri, energin för att göra pappret till våra förpackningar, bränslet till traktorerna, lastbilarna…ja, du fattar – allt du behöver för att kunna göra ett klimatsmart val i butiken.
Hur kom vi fram till siffrorna?
För att räkna ut vilket klimatavtryck vår produktion har, tog vi hjälp av analysföretaget U&We. De har lång erfarenhet av att hjälpa företag med hållbarhetsfrågor. Detta innefattar kartläggning av verksamhetens påverkan på miljön. Läs om mer om vårt samarbete med U&We här.

Vill du veta mer?
Vi har sammanställt alla beräkningar i vår hållbarhetsrapport. Denna uppdaterar vi varje år. Du kan läsa den genom att ladda ner den nedan.
