Varukorg

Historia

1817. Anna och Jon-Olof startade ett bageri

Jakobs Karin den äldre lärde ut knäckebrödets hemlighet till sin dotter Jakobs Karin den yngre. Som i sin tur lärde ut det till sin dotter Anna.

1929.

Anna Karlsdotter, Karins dotter hjälpte till med baken på gårdarna i byn och sålde även bröd till turisthemmet i Leksand. Anna var en driftig och duktig affärskvinna. 1929 startade hon ett spisbrödsbageri tillsammans med maken Jon Olof (Jon-Olle) Olsson.

Det första bageriet är en mycket enkel anläggning med vedeldad bakugn i ett ombyggt uthus på gården där de bor. Det allra första brödet är ett spisbröd, något grövre än dagens knäckebröd.

Anna och Olle fick tillsammans fem barn som alla började sitt arbetsliv i bageriet.

1942. En ny tid och nytt namn

Efter att en brand ödelade hela bageriet lämnade Jon Olof över ledarskapet till sin son Martin. Martin hade arbetat i företaget sedan ungdomen. Han började sin bana med att bygga upp en ny fastighet på en tomt, som ligger strategiskt nära järnvägen och med egen vattenförsörjning. Här finns en underjordisk åder med friskt och rent källvatten.

Bakningen i bageriet närapå fördubblades detta år och Martin markerade, genom att byta namn på företaget från J.O Olssons spisbrödsbageri till Leksands Knäckebröd, att nu började en ny tid.

1946. Egen kvarn

Martins lillebror Gunnar arbetade som ung i bageriet. Han blev så småningom bagerichef, en uppgift han skötte i 30 år. På Gunnars initiativ byggde Leksands Knäckebröd 1946 en egen kvarn.

1952. Linje 2

Tio år efter att Leksands Knäckebröds nya bageribyggnad blev klar gick det så bra att kapaciteten var tvungen att fördubblas genom att utöka med ännu en bagerilinje, linje 2.

1964. Brungräddat bröd och nytt varumärke

Det brungräddade brödet kom till när Martin tog hand om ”misslyckade” kakor som gräddats lite för mycket. Det såldes i bageriboden till Leksandsborna, vilka gillade det för den speciella smaken. När Martin såg den stora efterfrågan lanserade han detta år Brungräddat som en ny produkt. Samtidigt blev dalahästen vår nya symbol på alla förpackningar och i reklamen, istället för den tidigare silhuetten av Leksands kyrka.

1979. 50-årsjubileum och linje 3

Lagom till Leksands Knäckebröds 50-årsfirande byggdes den tredje bagerilinjen. När den kom igång bakades 2700 ton bröd i bageriet. I och med det utvidgades bageriets marknad också utanför Dalarna, bland annat till Norrlandskusten och Stockholm.

1981. Femte generationen tar över

Martin Joon överlät ledarskapet till sin son Rune. Under Runes ledning kom Leksands Knäckebröd att bygga ytterligare två bagerilinjer samt fördubbla sin produktion.

1987. Trekantsbrödet – en succé

Tiderna ändras och fram på 80-talet bor allt fler svenskar i små hushåll. För dem var förpackningarna med runda brödkakor för stora. Vi sågade därför helt enkelt de runda kakorna i trekantiga portionsbitar som packades i mindre förpackningar. Och trekantsbrödet blev succé.

1989. Linje 4 och rutbrödet

Vi byggde en fjärde bagerilinje och en ny spannmålssilo. I samband med det lanserade vi Rundrut, som under de följande fem åren blev Leksands Knäckebröds största framgång genom tiderna. Rutbröd bakades redan på 20-talet av Anna och Karin och nu kom alltså traditionen tillbaka.

1998. Linje 5 och 20 procent av marknaden

Vi lanserade det fyrkantiga bitbrödet, som snabbt blir en framgång. Och det visade sig att vi var tvungna att bygga ut bageriet ytterligare och linje 5 kom till.

1998. Fäbodknäcke och julknäcke

Det här året lanserade vi Fäbodknäcket. Inspirationen till det brödet hämtade vi från vår bagare Land Alice Gustafsson och hennes levande fäbod Skallskog. När hon växte upp var knäckebrödsbakning en del av vardagssysslorna. Alice arbetade hos oss på Leksands Knäckebröd i många år innan hon blev pensionär.

2000. Mini-Rut – barnens favorit

Mini-Rut lanserades detta år och är en variant av det stora rutbrödet. Det är ett fyrkantigt bitbröd med små rutor. Det är lätt att bryta i lagom mumsbitar till soppa och fil eller att stoppa direkt i munnen.

2003. Hälsosamma trekanter och hänsynsmärkt råg

Marknaden efterfrågade grövre bröd och därför lanserade vi trekantsbröden Grova och Fyra sädesslag.

Vi städade upp bland våra brödsorter och förpackningarna fick ny design.

2005. Sjätte generationen tar över

Efter 24 år som vd överlämnade Rune Joon ledarskapet till sin son Peter som har arbetat sedan tonåren i företaget. Han är sjätte generationen Joon som tar över.

2009. Bagarns Bästa – tre nya trekantsbröd

Vi lanserade tre nya sorter som vi kallar för Bagarns Bästa. Tre av våra duktiga bagare, Håkan, Jan Olof och Rolf, som har tagit fram de nya smakerna. Alla tre är erfarna bagare och har passion för det genuina knäckebrödet. Med Bagarns Bästa gick deras önskan i uppfyllelse – de fick komponera varsin egen brödsort.

Hälsotrenderna har gynnat knäckebrödsmarknaden. Efterfrågan växer hela tiden och det här året sålde vi mer än någonsin.

2013. När pizzan kom till Dalarna

Svenskarna har älskat pizza ända sedan den introducerades i Stockholm på 60-talet. I Dalarna gör vi självklart vår egen variant. Knäckepizzan blev snabbt en succé. Först som spännande hälsoalternativ, sedan som folkrörelse. Knäckepizzan tog sig in i svenskarnas hem och finns nu i otaliga varianter. Både snabbare varianter som passar bra som mellanmål och lyxigare varianter likt de som Lisa Lemke gjort åt oss.

2013. Historisk nyhet

Vi har nu bakat något helt nytt för oss. Tre Kullor är väldigt annorlunda och modernt knäckebröd. Här förenar vi vår historia och bagartraditioner med det absolut senaste. Vi bakar ett tunnknäcke som får namnet Tre Kullor. Namnet Tre Kullor kommer ifrån det turisthem som tidigare fanns i Leksand. Dit sålde Anna, farmors mor, sina första brödkakor och de blev senare en av bageriets första större kunder.

Tre Kullor är ett krispigt, tunt bröd som bakas i en ny del av bageriet där degarna sätts för hand och gräddas på plåtar i riktiga konditoriugnar. Det är mycket hantverk och känsla för att få det att smaka riktigt gott. Till att börja med fanns tunnknäcket i smakerna Kantarell och Lingon, Pumpa och Solros, Nässlor och Bovete.

2016. Tre Kullor först med ekologiskt

Detta år lanserar vi vårt första ekologiska bröd. Det är det knapriga tunnknäcket Tre Kullor som får två nya tillskott. Det ena med soltorkad tomat, korn och oregano. Det andra med dinkel, quinoa, havre och linfrö.

Både brödet och förpackningarna till Tre Kullor är som ett hantverk.

2017. Äntligen runt helsvenskt ekologiskt knäckebröd

Bageriet är ledande inom miljövänligt bakande, med återvinning av värme sedan 50-talet och fosilfritt bageri sedan 2013. Nu lanserar vi det första knäckebrödet bakat på 100 procent KRAV-märkt svenskt ekologiskt rågmjöl. Brödet är det första ekologiska knäckebrödet med märkningen Från Sverige. Leksands Ekologiska Knäckebröd är bakat enligt familjerecept som alla våra knäckebröd.

Efter många års jakt på en svensk ekologisk råg som motsvarar våra höga kvalitetskrav, hittade vi till slut rätt och kan nu äntligen stolt lansera Leksands Ekologiska. Bageriet har alltid arbetat med respekt för miljön och är noga med att råvarorna ska komma från närliggande orter i Sverige.