Varukorg

Djupare smak, längre liv och gladare planet

Leksands knäckebröd är fullt av fullkorn, men varför tycker så många om det och varför är fullkorn så bra för kroppen?

Bröd bakat på fullkorn ger en större smakupplevelse. När hela kornet används skapas en djupare och mer nyanserad smak. Många bagare använder därför just fullkornsmjöl för att lyfta smaken – även i bröd som inte marknadsförs som fullkorn. Kliet bidrar med rostade toner, grodden med nötighet och frövitan ger kropp åt smaken.

Fullkorn finns bara i spannmålsprodukter och innebär att hela spannmålskornet har använts till mjölet, det vill säga kli, grodd och frövita. Exempelvis vitt vetemjöl görs bara av vetets frövita och är då inte fullkorn – viktiga delar av sädeskornet har siktats bort. Det är såklart underbart att äta gott bröd gjort på vitt vetemjöl, men då går man miste om mycket av det naturliga som fullkorn får med sig. Förutom fullkornsråg bakar vi på Leksands vissa av våra knäcken på havre. Havre är alltid hundra procents fullkorn, eftersom hela havrekornet används för att göra mjölet.

Håller magen i trim och sjukdomar borta

Fullkorn innehåller bland annat mycket fibrer. Fullkorn och fibrer är dock inte samma sak. Fibrer är kolhydrater från växtriket och finns även i frukt och grönsaker. Dessa kolhydrater bryts inte helt ned av kroppens tunntarm, istället passerar de vidare till tjocktarmen där de gör stor nytta – både för matsmältningen och hälsan i stort. Fibrer håller magen i trim, blodsockret på en jämn nivå och ger en bra mättnadskänsla – hälsosamt så det förslår. Fibrerna är med andra ord viktiga för:

  • En frisk tarmflora
  • Stabilt blodsocker
  • Längre mättnad
  • Lägre kolesterol
  • Minskad risk för sjukdomar som typ 2-diabetes och tjocktarmscancer

Förutom fibrer innehåller fullkorn också många nyttiga vitaminer och mineraler eftersom hela kornet används. När du äter fullkorn får du i dig flera viktiga näringsämnen – till exempel järn som är bra för blodet, kalcium som stärker skelettet, magnesium som gynnar nervsystemet, folat (folsyra) som behövs för celldelning och antioxidanter som E-vitamin, som skyddar cellerna och är bra för huden.

Fullkorn förlänger livet

Forskningen är tydlig: Fullkorn kan göra stor skillnad för din hälsa och minska risken för vanliga folksjukdomar. Enligt undersökningen Global Burden of Disease är fullkorn den enskilt största kostfaktorn som i störst grad skulle ge oss fler hälsosamma levnadsår. En vuxen bör äta 90 gram fullkorn per dag, men i dagsläget äter vi i snitt 42 gram fullkorn per dag. Det är framför allt tre typer av sjukdomar som påverkas av för lågt fullkornsintag:

  • Hjärt-kärlsjukdomar
  • Tarm- och ändtarmscancer
  • Typ 2-diabetes

Sista men inte minst – fullkorn är klimatsmart

Att äta mer fullkorn är också ett enkelt sätt att äta mer hållbart. Genom att använda hela kornet minskar svinnet. Bröd och pasta är utmärkta exempel – båda har ett koldioxidavtryck på cirka 0,5 kilo koldioxidekvivalenter per kilo, vilket motsvarar bara omkring 2 % av utsläppen för samma mängd svenskt nötkött.

Fakta och delar av texten ovan är hämtad från Fullkornsfrämjandet. Vill du läsa mer? Se https://fullkornsframjandet.se/