Om Leksands
Vår historia började med Jakobs Karin, vår gammelfarmorsmormor. Jakobs Karin var en duktig bagarkulla och hade ett enkelt men genialt recept på knäckebröd. Råg från åkrarna kring gården, vatten från den egna källan, jäst och en nypa salt.
Hon lärde ut bakandets konst till sin dotter, även hon hade namnet Jakobs Karin och som i sin tur förde kunskapen vidare till sin dotter Anna. Anna startade tillsammans med sin man Jon-Olof ett bageri och i ett ombyggt uthus hemma på gården gräddade de knäcket i en vedeldad bakugn. Brödförsäljningen växte, och det gjorde även Anna och Jon-Olofs familj – tillsammans fick de fem barn som alla arbetade i bageriet.
Idag har Leksands bakat knäckebröd i sex generationer och är en av Sveriges största tillverkare av knäckebröd. Jakobs Karins recept har vi ännu inte bytt ut och innehållet är alltid detsamma: Svensk råg, vatten från egen källa, jäst och en nypa salt.