Varukorg

Välkommen till Leksands Knäckeakademi

Vi vet att gammelfarmors mormor, Jakobs Karin, bakade knäckebröd redan i början på 1800-talet. På den tiden legobakade hon åt bygdens bönder. Det betyder att hon fick en del av deras mjöl som betalning för att hon bakade brödet. Hon bakade sedan bröd av det som hon sålde. En bra inkomst till bonderiet som låg ett stenkast ifrån dagens bageri. Karin bakade av närodlad råg, vatten ifrån egen källa.

Så gör vi än idag, i brunnen flyter vatten från samma källa och rågen skördas på så närliggande åkrar som möjligt, och för bästa kvalité mal vi vårt eget fullkornsrågmjöl i kvarnen här vid bageriet. Råg, jäst salt och vatten är fortfarande grundreceptet i många av våra knäckebröd.

Peter Joon
Knäckebrödsbagare

 

GÅ PÅ VIRTUELL BAGERIVISNING

LÄR DIG MER OM VÅR HISTORIA

RÅG FRÅN SVERIGE

Leksands Knäckebröd använder bara svenskt spannmål. Rågen som är basingrediensen i de flesta av våra knäckebröd har som mest rest 34 mil. Vi arbetar tillsammans med bönderna och ställer ännu högre krav på dem än världens hårdast kontrollerade jordbruk, nämligen det svenska. Även all annan spannmål är så närodlad som möjligt så att vi får korta transporter och minskar miljöpåverkan samtidigt som vi stödjer de lokala bönderna.

Leksands Knäckebröd köper bara spannmål med ursprungsmärkningen ”Från Sverige”, vilket innebär att odlarna följer den svenska strikta lagstiftningen. Vi använder oss aldrig av tillsatser eller bagerihjälpmedel. De få ingredienser som står på förpackningen är det som verkligen är i.

Redan på 1956 började vi återanvända värmen ifrån våra ugnar för att värma upp bageriet. Vi har fortsatt på samma sätt ända sedan dess, sedan 2013 kan vi skryta med att vi bakar med helt fossilfri energi. Det tycker vi är jättebra!

VI ÄR FOSSILFRIA

Sedan 1956 värmer vi allt varmvatten och även våra lokaler med spillvärme från ugnarna. I Dalarna har vi fantastiskt mycket förnybar energi, därför driver vi hela vårt bageri med vind och vattenkraft från naturen runt omkring. Sedan 2013 är vi helt fossilfria. Det tycker vi är jättebra! Läs mer om vårat miljöarbete här.