Tradition genom generationer
I Sörbo utanför Hedemora, södra Dalarna, odlas det råg i tionde generation. Vännerna och kompanjonerna Daniel och Gustaf driver varsin gård, men har lantbruket Dala Sörby tillsammans. Det förser Leksands knäckebröd med ekologisk råg.
– Det är en helt annan utmaning att få fram ekologisk råg, säger Gustaf.
Båda gårdarna har varit i respektive familjs ägo i hundratals år, troligen sedan Gustav Vasas dagar. Sedan 2004 är Daniel och Gustaf leverantörer åt oss på Leksands Knäckebröd. 2017 slog de om till Ekologiskt jordbruk, något som tog tre år. Nu bakas det på första skörden.
– Vi sådde rågen i september. Nu ligger den under snö och is och vilar, vilket är önskemålet.
När tjälen går ur marken fortsätter tillväxten, och till sommaren kommer plantorna att nå till brösthöjd. Det är då dags att skörda.
Odling utan kemikalier – en speciell utmaning
Skörd av rågen, som är av sorten into, sker med skördetröska. Därefter körs skörden till torksilon, där torkningen sker. 500 kubik råg går in i silon, och det motsvarar ungefär 400 ton. Torkning sker med varmluft, samtidigt som en omrörningsprocess pågår i silon.
– Det behövs en annan timing när man ska bekämpa ogräs mekaniskt istället för med kemiska medel, berättar bönderna.
Vid lyckad odling får spannmålet solljus, medan ogräset längst ner skuggas av blad och inte kan växa. Allt utan bruk av några kemikalier.