Varukorg

Vad betyder lövet på förpackningen?

Titta på den nya fina förpackningen för vårt klassiska “blåa” knäckebröd. Där finns ett löv som talar om hur mycket koldioxidekvivalenter (CO2e) som ett sådan paket har skapat. Alltså samtliga växthusgaser omräknade till den effekt koldioxid har på klimatet, från åker till butik. Vilket för vårt blåa normalgräddade knäcke är 0,42 kg. Och då har vi räknat in allt. Från tillverkningen av gödsel för åkrarna, kablarna som leder strömmen till vårt bageri, energin för att göra pappret till våra förpackningar, bränslet till traktorerna, lastbilarna…ja, du fattar – allt du behöver för att kunna göra ett klimatsmart val i butiken.

Hur kom vi fram till siffrorna?

För att räkna ut vilket klimatavtryck vår produktion har, tog vi hjälp av analysföretaget U&We. De har lång erfarenhet av att hjälpa företag med hållbarhetsfrågor. Detta innefattar kartläggning av verksamhetens påverkan på miljön. Läs om mer om vårt samarbete med U&We här.

“Bäst i klassen” men inte nöjda

Experterna som hjälpte oss göra detta var lika noggranna som de blev lyriska. “Bland de bästa i klassen”, sa de. Och tittar vi på andra så kanske det stämmer. För vi har verkligen gjort massor. Det kan du se här. Men vi är långt ifrån nöjda. Det finns mycket kvar att göra. Följ med oss på den resan.

Hur vi arbetar med hållbarhet

Använd länkarna nedan för att läsa mer om hur vi arbetar med hållbarhet.

Hållbarhet som tradition

Hållbarhet har alltid varit viktigt för oss på Leksands Knäckebröd. Det handlar om vilken värld vi lämnar över till våra barn.

Läs mer

Så jobbar vi med hållbarhet

Vi har gjort mycket, men vill alltid göra mer. Läs om några exempel på hur vi har arbetat med hållbarhet.

Läs mer

Lokalodlad råg från Anton

Vi ställer stora krav på våra bönder. Både vad gäller hållbar tillverkning och råvarans kvalitet.

Läs mer