Varukorg

Hållbarhet – en tradition

För Leksands Knäckebröd är hållbarhet en tradition. Den traditionen ska förvaltas, och utvecklas för kommande generationer.

– Min gammelfarmors mormor Jakobs Karin visste att man måste hushålla på resurserna. Och vi fortsätter i samma anda nästan 200 år senare, säger Peter Joon, VD och sjätte generationens bagarmästare.

“Det kan alltid bli bättre”

Hållbarhetsarbete är något som kan skötas på två sätt – genom att slå sig på bröstet eller med ödmjuk självkritik. Peter Joon väljer det sistnämnda. 

Bageriet är fossilfritt sedan 2013. Energideklarationer har pågått sedan 1980-talet. Nytt är nu att vi visar hur vi påverkar miljön direkt på förpackningen genom att ange CO2e-talet som börjar bli allt vanligare på matvaror.

– Det är kul att äntligen få visa  hur bra vi är. Det här är en riktigt bra siffra. Men vi ska bli ännu bättre, säger Peter Joon.

Han tillägger:

– Som familjeföretag tittar vi inte på kvartalsekonomi – vi tittar på sekel. Min tid som VD är bara en kort stund och sedan tar någon annan över. Vi måste tänka på vad vi överlämnar till våra barn.

Rågåker vid Hedemora

Sjätte generationen knäckebrödsbagare

Peter Joon är den sjätte generationen bagarmästare sedan Jakobs Karin startade sin brödtillverkning under första halvan av 1800-talet. Hållbarhetsarbete var något som föll sig naturligt, med råg som odlats på lokala åkrar och bakugn som värmdes av  av träd som växt i den egna skogen.

Precis som Jakobs Karin är Peter mån om att ta till vara på överskottsvärmen. Idag värms bageriet och varmvattnet med värme från ugnarna. Värmen hålls kvar inne i bageriet genom att väggarna byggs dubbelt så tjocka. För detta används värmeväxlare. Den första installerades redan 1954.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete