Elle Nikishkova är en av Sveriges mest populära utekockar. Hon syns ofta stå insvept i rök när hon med sotiga händer och kilt lagar mat över öppen eld på friluftsfestivaler och event. Med den här boken vill Elle inspirera dig till att laga mer mat med svamp och samtidigt ge dig en inblick i matsvampens historia i Sverige och andra länder.

Receptet är publicerat i Svampbok för matälskare

Människan har odlat linser i många årtusenden. De innehåller mycket protein, fibrer, magnesium, järn, vitaminer och andra näringsämnen som är viktiga för att vi ska må bra. Det finns en rad olika sorters linser med olika smak och konsistens. Linsen är en riktigt bra råvara och ett bra substitut till kött.

Belugalinsen är liten, mörk och rund och den är döpt efter den ryska störkaviaren som är väldigt lik linsen utseendemässigt. Denna lins har en nötig och god smak och tar bara 20 minuter att koka. Linsen är uppskattad för sin fasta konsistens och kan användas i sallader, men det går också bra att koka lite längre och mixa till olika anrättningar. I detta recept ska vi använda den i en pastej!

Har du plockat en massa strävsoppar som blir mörka vid tillagning och vet inte vad du ska göra av dem? En pastej är det perfekta valet. Mörka belugalinser, med mörkare soppar eller kanske svart trumpetsvamp blir till en härligt krämig exklusiv röra som kan serveras som tilltugg på ett vackert knäcke. För att boosta smaken och näringsinnehållet ytterligare tillsätter vi rostade valnötter och kryddar med korianderfrön. Detta är en helt vegetabilisk rätt med en underbar smak och väldigt mycket näring.

Ingredienser

2 dl belugalinser

5 dl vatten

1 näve torkad svamp eller 3 nävar färsk 2 dl hackad rödlök

1 dl valnötter

Några nypor timjan

2 msk äppelcidervinäger

8 korianderfrön

Salt och peppar

Olja till stekning

Syrad gurka till garnering

 

Pastejen håller i kyl i över en vecka. Om den ser torr ut, tillsätt lite olja och rör om.

Instruktioner

1. Blötlägg svampen om du använder torkad svamp eller skiva färsk svamp tunt.
2. Koka linserna efter instruktion på förpackningen eller i cirka 5 dl saltat vatten. De ska inte koka sönder helt utan det räcker med att de blir mjuka. Häll bort kokvattnet.
3. Torrosta valnötterna i en stekpanna utan olja tills de har fått fin färg.
4. Stek löken gyllenebrun och tillsätt svampen. Tänk på att vissa strävsoppar kan vara svårsmälta, tillsätt lite vatten i stekpannan och låt blandningen sjuda ett tag för att sedan fräsa på det igen när vattnet har sjudit bort. Tillsätt de kokta linserna i stekpannan och stek ihop.
5. Mortla korianderfröna lätt för att få fram smak och tillsätt dessa i lök- och svampfräset tillsammans med vinägern. Krydda med timjan och smaka av med salt och peppar. Mortla de rostade valnötterna eller hacka dem med en kniv för att få dem i mindre bitar.
6. Nu är det dags att mixa det du har i stekpannan med nötterna. Mixa i lämplig maskin till en slät konsistens. Smaka eventuellt av med mer salt. Bre pastejen på ett trevligt knäcke och garnera med salt- eller syrad gurka!