Elle Nikishkova är en av Sveriges mest populära utekockar. Hon syns ofta stå insvept i rök när hon med sotiga händer och kilt lagar mat över öppen eld på friluftsfestivaler och event. Med den här boken vill Elle inspirera dig till att laga mer mat med svamp och samtidigt ge dig en inblick i matsvampens historia i Sverige och andra länder.

Har du lyckats hitta och salta in riskor? Grattis, nu kan du göra en så kallad finsk risksallad! Detta är en otroligt trevlig rätt – salt, syrlig, krämig och riktigt smakrik. Och det bästa av allt – ännu ett kulinariskt steg i processen att förädla en älskad resurs från skogen till en läcker maträtt!

Receptet är publicerat i Svampbok för matälskare

 

Ingredienser

2 dl salta riskor

1 dl fint skivad vårlök

2 st gröna äpplen

2 dl crème fraiche

Vitpeppar

Instruktioner

1. De salta riskorna ska saltas ur innan de  används. Detta görs genom att lägga svampen i kallt vatten i cirka 8 timmar.
2. Börja med att hacka den ursaltade svampen i mindre bitar. Lägg svampen i en skål och tillsätt den skivade vårlöken. Man kan med fördel använda annan lök, till exempel gul lök eller rödlök. Personligen tycker jag att salladen får en härlig fräschör om man använder just vårlök eller salladslök.
3. Kärna ur äpplena och tärna dem fint. Tillsätt dessa i skålen tillsammans med crème fraiche. Här kan man välja mellan en fetare eller mindre fet crème fraiche, beroende på vilken konsistens man vill ha – lösare eller fastare röra. Det går också att använda gräddfil eller ett vegetabiliskt alternativ. Smaka av salladen med vitpeppar.