Detta recept för Äppelkokt Morot med Crumble på Morotsskal och Tre Kullor Havre & Havssalt är en läcker och kreativ rätt som kombinerar söta och jordiga smaker till perfektion.

Ingredienser

4 stMorötter, rengjorda
10 dlÄppelmust så det täcker morötterna
2 stSkivor Tre Kullor Havre & Havssalt, smulat
1 dlTorkat morotsskal
1 tskSvamppulver
1 dlSmör eller olja till brödet
1 dlSvampmajonnäs, se separat recept
1 krmÖrtsalt
1 krmNymald svartpeppar
1 mskÄppelbalsamico
1 mskFläderkapris
1 stKrasse
SVAMPMAJONNÄS
3 stÄggulor
1 tskDijonsenap
1 stVitlöksklyfta, finriven
0.5 mskRödvinsvinäger
4 dlRostad svampolja
1 krmSalt och nymald svartpeppar

Instruktioner

1. Sätt ugnen på 120 grader.
2. Lägg morötterna i en ugnsform. Lägg på smöret och täck med bakplåtspapper så att morötterna håller sig under smöret när det smälter. Baka mitt i ugnen cirka 2 timmar, tills morötterna är mjuka rakt igenom. Känn efter med en potatissticka. Lyft upp morötterna ur smöret och krydda med salt och peppar. 
3. Rosta 2 skivor Tre Kullor Havre & Havssalt, torkat morotsskal och svamppulver i lite smör eller olja i en stekpanna tills det är krispigt. Mixa i matberedare till ett pulver om du vill ha det mer finfördelat. 
4. Servera morötterna med en skvätt äppelbalsamico på morötterna, några klickar med svampmajonnäsen, fläderkapris, Tre Kullor knäckecrunch- blandningen och krasse. 
5. Servera gärna en skiva Tre Kullor Havre & Havssalt vid sidan om.
 
SVAMPMAJONNÄS
1. Lägg äggula, senap, vitlök och vinäger i en skål och vispa ihop med elvisp eller handvisp. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt och peppar. Blir majonnäsen lite för fast kan du tillsätta några droppar vatten.
2. Tips! Om majonnäsen skär sig: Lägg 1 tsk dijonsenap, 1 tsk rödvinsvinäger och 1 äggula i en ren skål. Droppa långsamt i den skurna majonnäsen och vispa tills den går ihop.

Tips!