Varukorg

Pressmeddelande                                                                        2021-04-16

Leksands knäckebröd återkallar ett begränsat parti av Brungräddat Knäcke Rund, Brungräddat Knäcke Trekant, Minirut Brungräddat samt Rundrut Normalgräddat och Brungräddat.

Det har vid provtagning framkommit att Brungräddat Knäcke Rund, Brungräddat Knäcke Trekant, Minirut Brungräddat samt Rundrut Normalgräddat och Brungräddat från Leksands Knäckebröd med bäst före-datum 2022-01-09 och 2022-01-10 innehåller Ochratoxin som överstiger gränsvärdet. Ochratoxin är ett ämne som kommer ifrån mögelsvampar och kan uppstå i spannmål, torkad frukt, rött vin och kaffe.

Leksands Knäckebröd uppmanar alla kunder som har köpt nämnda produkter med utgångsdatum 2022-01-09 och 2022-01-10 att slänga knäckebrödet och kontakta kundservice på hemsidan för ersättning.

Andra bäst-före-datum eller andra produkter från Leksands Knäckebröd är inte drabbade. Har du ätit av brödet kommer inget allvarligt att inträffa. Det vi har gått ut med är att ett test av på ett paket vårat bröd ligger strax över gränsvärdet på 3µg. Gränsvärdet är satt så att det skall vara säkert att äta större mängder men ännu högre värden under längre tid för att det skall kunna hända något i kroppen. Gränsvärdet på tex torkad frukt och russin är 10 µg.
Det finns det ingen hälsorisk för konsumenterna, och vi har dragit tillbaka bröden på eget initiativ som en försiktighetsåtgärd.

Återkallandet berör produkterna:
Leksands Knäckebröd Brungräddat Knäcke Rund
Leksands Knäckebröd Brungräddat Knäcke Trekant
Leksands Knäckebröd Minirut Brungräddat
Leksands Knäckebröd Rundrut Normalgräddat
Leksands Knäckebröd Rundrut Brungräddat

Bäst-före-datum: 2022-01-09 och 2022-01-10

Leksands Knäckebröd beklagar och ser allvarligt på det inträffade.

Produktsäkerhet och konsumenternas förtroende är av högsta prioritet och mätningar sker kontinuerligt. Leksands Knäckebröd samarbetar med Livsmedelsverket för att säkerställa att försiktighetsåtgärder följs. Liknande fall har tidigare inte påvisats. Leksands Knäckebröd har vidtagit ytterligare åtgärder för att säkerställa att vi fortsatt har en hög produktsäkerhet.

Kontakt:
Kundservice https://www.leksands.se/kontakt/reklamationer/
Mail: lb@leksandsbrod.se
Telefonnummer: 0247- 448 00