Här gäller egentligen samma princip som när du kokar sylt på gröna tallkottar, men det krävs mer vätska och socker. Sirapen är god som smak- sättare till allt från grillat och pannkakor till drinkar. Kottarna är goda att äta som de är eller till kaffe, choklad eller glass. Tänk dig en sötaktig skogig fudge med krämig textur – där har du smaken på tallkottarna. Eftersom säsongen är kort och sirapen och kottarna håller länge och är användbara till mycket, så brukar vi göra en större sats.

Ingredienser

1000 gramGröna unga mjuka tallkottar
2 lVatten
2000 gramStrösocker

Instruktioner

1. Rensa kottarna från barr och annat skräp. Lägg dem i en skål och fyll på med vattnet. Häll av och byt vattnet ungefär 2 gånger och låt stå över natten. Sila av vattnet. 
2. Lägg kottarna i en kastrull och fyll upp med vatten, låt koka 2–3 minuter och häll sen bort vattnet. Koka upp 2 liter vatten och sockret i en kastrull, se till så att sockret löses upp. Lägg ner kottarna i lagen. Låt småkoka tills kottarna har blivit mjuka och inte smakar terpentin längre, minst 6–7 timmar. 
3. Skumma koket då och då. Rör inte om för mycket, då kan det lätt bildas sockerkristaller. Lyft upp kottarna med hålslev, lägg i väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock och täck med sirap. 
4. Förvara mörkt och svalt. Sirapen som är kvar häller du upp på glasflaskor och förvarar på samma sätt.
5. Servera med valfri svensk hårdost och crème fraiche, Tre Kullor Havre & Havssalt, garnera tallriken med de inkokta omogna tallkottarna och tallkottssirapen, toppa med ett ängssyra 

Tips!