Här använder vi svampen i flera steg på ett fiffigt sätt. Buljongen blir väldigt god om du tillagar den på fårticka, brödticka eller taggsvamp, men champinjoner funkar också. Själva svampen kan du lägga in i marinad, använda direkt eller frysa in. Samma sak med buljongen – frys gärna in den i iskuber.
Ingredienser
1000 gram | Svamp, t ex fårticka, brödticka eller taggsvamp |
1 st | Morot |
100 gram | Rotselleri |
1 st | Gullök, skivad |
1/3 Purjolök, skivad | |
7 st | Svartpepparkorn, hela |
3 st | Lagerblad |
1 st | stjälk libbsticka |
1 st | Torkad sockertång |
1 krm | Salt |
Instruktioner
1.
Rensa svampen och låt både hatt och fot gå med i avkoket.
2.
Fyll en stor kastrull med vatten där svampen får plats och lämna hälften av utrymmet till att fylla med extra vatten. Koka upp och dra ner värmen så det inte stormkokar.
3.
Sjud försiktigt cirka 15 minuter. Ta upp svampen med hålslev och låt den rinna av och svalna.
4.
Frys in svampen i påsar och spara till framtida svamprätter.
5.
Reducera resten av vätskan i kastrullen till hälften. Smaka av med lite salt. Du kan reducera buljongen ytterligare, eller tillsätta grönsakerna för mer komplex smak. Tillsätter du grönsaker – sjud från 30 minuter till 1 timme. Lägg i sockertång sista 15 minuterna. Du kan även smaksätta buljongen med vildplockat,