Varukorg

Närodlad råg med hållbara metoder

Bonden Anton Öhlund och hans sambo Michaela Johansson förser Leksands Knäckebröd med närodlad råg. Deras gård ligger i natursköna Hedemora, cirka 45 minuter från Leksand. 

– Vi levererar mellan 400 och 600 ton råg till Leksand Knäckebröd varje år. Det är ett hårt arbete, eftersom de har så höga krav kring hållbarhet, säger Anton Öhlund.

Tredje generationens bonde

Anton Öhlund tillhör den tredje generationen i sin släkt som brukar jorden i Hedemora. Det var hans farfar och hans bröder som flyttade ner från Piteå 1946. Detta för att kunna odla under större del av året än vad som är möjligt uppe i norr.

– De tittade på lite olika platser och bestämde sig för Hedemora. Det var en stor resa, med frakt av alla djur med tåg, berättar Anton.

Råg är svårare att odla – speciellt med höga krav

Råg är utmanande i sig att odla. Om det regnar vid fel tillfälle kan skörden gå fel, och då går går det inte att göra bra mjöl av den, rågen blir djurfoder istället. I Sverige är kraven på lantbruk högt ställda, men Leksands Knäckebröd ställer ännu högre krav. Det har gjort tillvaron mer spännande för Anton Öhlund och hans anställda.

– De är lite krävande på Leksands, de har en speciell kravlista på hur vi ska odla rågen, säger Anton.

Hållbar torkning av rågen

För Anton är hållbarhet viktigt. Torkning av rågen görs därför i en egen anläggning, som drivs med flis från egen skog. En gång om året går lasset med 400-600 ton torkad lokalodlad råg från Hedemora till Leksand. 

– Brödet blir gott. Och så känns det kul att det är bakat på min råg, säger Anton Öhlund.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete