julknacke_original_2x.png

Julknäcke

Original

Enligt gammal folktro är julens mat helig, främst julbrödet. Man ordnade förr med stora bak till julen, för brödet skulle räcka till både gårdens folk och byns fattiga. Råvarorna till bröd kom från olika sädesslag beroende på det lokala klimatet i olika delar av Sverige. Vete odlades med fördel i södra Sverige och i Dalarna var korn och havre samt råg i den södra delen de vanligaste sädesslagen. Därför var vetemjöl en ingrediens som bara användes till högtidliga tillfällen i Dalarna.

Precis som förr bakar vi vårt julknäcke enbart till jul. Det är bakat på vetemjöl, fullkornsråg samt julkryddorna anis, fänkål och koriander. Prova en knäckebit med lite julskinka och senap. Kan det smaka mera jul?

Leksands_produkt_390x245px_julknacke.jpgLeksands_forpackning_390x245px_20.jpg

Ingredienser

Vetemjöl*, fullkornsrågmjöl*, vatten från egen källa*, socker*, rapsolja*, jäst*, salt, vetefiber, kryddor (koriander, fänkål och anis)

*från Sverige

Vikt 530 g

Näringsvärde / 100g

Energivärde370kcal
Fett5g
-varav mättat fett0,6g
Kolhydrat62g
-varav sockerarter3g
Fiber15g
Protein10g
Salt1,3g

Bild för nedladdning

0024Leksands_pkt_20141008.jpg