Recept - Ris á la Leksand med Julknäckecrisp - ctl00_cph1_prodimg

Ris á la Leksand med Julknäckecrisp

Enkel och barnsligt god efterrätt med en given plats på julbordet.
Julknäckecrispets smaker av äpple och kanel gifter sig fint med det lena riset som smaksätts med saffran.


Julknäckecrisp:
Värm upp ugnen till 200 grader och rosta knäckebröd, pumpafrön och mandlar i 5 minuter på en plåt med bakplåtspapper. Smält smör och tillsätt farinsocker och kanel. Vänd ner den nyrostade knäckebrödsblandningen i det bubblande sockersmöret och rör om noga. Sprid ut julknäckecrispet på plåten tills servering.

Saffransris á la Leksand:
Lägg upp den kalla risgrynsgröten i en bunke. Vänd ner vispad grädde, saffran och vaniljsocker, blanda väl. Lägg upp i portionsskålar och dekorera med julknäckecrisp och eventuellt kanelstång och en apelsinskiva.

Julknäckecrispet fungerar även utmärkt att strössla över yoghurt med honung och färska bär eller en smoothie.


Ingredienser

Julknäckecrisp: 
7 1/2 dl Leksands 2018 års julknäcke                        Äpple&Kanel, i små bitar
1 dl pumpafrön
1 dl mandlar
2 msk smör
2 tsk farinsocker
1 tsk kanel

Saffransris á la Leksand:
500 g risgrynsgröt
1 påse saffran
1 dl vispad grädde
1 tsk vaniljsocker


Bild för nedladdning