12_FullSizeRender.jpg

#12 Medelhavsknäcke

av Lisa Lemke.

Med hummus, kål och valnötter.

Jag älskar knäckebröd med lite karaktär och har det alltid hemma! Det är tillgängligt, passar till mycket, håller länge och är framför allt väldigt gott! Jag är till och med en sådan där människa som gärna tar med mig ett paket när jag reser utomlands...
Pauser i vardagen är något som man måste ta sig! Jag kan ibland känna att jag är jättenoga med mina barns mellanmål, men glömmer det själv. Och att just ta en vardagspaus med familjen eller vänner är kanske viktigast av allt. Hinna byta några ord, stämma av och äta något gott tillsammans. 


Så här gör du:
Lisas hummus:
Mixa samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå ca 30 minuter innan servering om du hinner. Kan förvaras i kylskåp ett par dagar. 

4 mackor:
Bred lite av hummusen på varje knäckeskiva. Toppa med strimlad savoykål, fördela resten av hummusen över och avsluta med hackad tomat, strimlad persilja och grovhackade valnötter. 

Ingredienser

Lisas hummus:
250 g kokta kikärtor
2 stora vitlöksklyftor
ca 1 1/2 dl olivolja
Saft från 1/2 stor citron (eller 1 mindre)
1 msk spiskummin
1 msk tahini
Salt och peppar
1 litet knippe bladpersilja

Fyra mackor:
4 valfria Leksands knäckeskivor
Rejält med hummus
4 nävar strimlad savoykål (eller spetskål)
2 urkärnade, hackade tomater
1 litet knippe bladpersilja
ca 10 valnötter, gärna rostade


Näringsvärde / 100g

Energivärde
Fett
-varav mättat fett
Kolhydrat
-varav sockerarter
Fiber
Protein
Salt

Bild för nedladdning